Rekonstrukcija mikroskopskog objekta metodom sažimajućeg očitavanja : diplomski rad - Škaro, Ana (A. Škaro, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U laserskoj mikroskopiji, mikroskopski objekt je osvjetljen koherentnim laserskim svjetlom odred̄ene valne duljine. Optički sustav je zasnovan na Fresnelovoj optici, a rešetkaste strukture koriste se umjesto leće. Autori rada [1] za rekonstrukciju oblika promatranog objekta koriste informaciju o pomaku svjetlosti uzrokovanom prolaskom svjetlosti kroz objekt. Unutar ovog diplomskog rada, u simulacijski model razvijen u sustavu MATLAB, se nakon klasične optičke rešetke postavljaju mjerne rešetke sažimajućeg očitavanja. Iz mjerenja, čiji je broj znatno manji od Nyquistovog broja, rekonstruira se fazni gradijent objekta u visokoj rezoluciji, korištenjem l1-minimizacije.