Smanjivanje šuma u digitalnim slikama upotrebom sklopova FPGA : diplomski rad - Šporčić, Dino (D. Šporčić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Brza obrada digitalne slike zahtjeva korištenje tehnologije koja može što veću količinu podataka obraditi u što kraćem vremenu. Paralelna obrada velike količine podataka je ono što povezuje obradu digitalne slike i FPGA sklopova. Za kvalitetnu obradu slike potrebno je imati što kvalitetniju sliku. Smanjivanje šuma je jedan od faktora poboljšanja kvalitete slike. U ovom radu opisan je jedan takav algoritma implementiran u VHDL-u. Algoritam se temelji na usmjerenom zaglađivanju FIR filtrom uz smjer odabran tako da čuva bridove. Bridovi se detektiraju uporabom Sobelovih operatora. Simulacija takve metode smanjivanja šuma provedena je u programskom jeziku Python. Kada je simulacija počela davati dobre rezultate, algoritam je implementiran u jeziku VHDL u tehnološki neovisnom formatu (RTL). Implementirana komponenta radi s formatom YCbCr (4:4:4) u preciznosti od 8 do 12 bita, a smanjivanje šuma provodi se samo nad luminantnom komponentom. Za svaku implementaciju davane su kvalitativne usporedbe slika s uklanjanjem šuma i bez njega. Komponenta je sintetiziran i implementiran na Lattice FPGA sklopu uz utrošak od samo 5 množila i 22 blok RAM memorije.