Proračun i ispitivanje metalom oklopljenog, plinom SF6 izoliranog sklopnog postrojenja 145 kV na unutarnji luk : diplomski rad - Štimac, Eugen (E. Štimac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ispitivanje na unutarnji luk metalom oklopljenog, plinom SF6 izoliranog sklopnog postrojenja nazivnog napona 145 kV definirano je u normi za visokonaponske oklopljene sklopne aparate, IEC 62271-203 koja spada u grupu neobaveznih tipskih ispitivanja. U radu je dan opis matematičkih modela koji služe za izrađu računalnih simulacija kojima se analizira unutarnji luk te je odabran unaprijeđeni osnovni model koji, osim zadovoljavajuće točnosti proračuna, ima manje vrijeme proračuna i modeliranja sklopnih aparata od složenijih modela. Nakon teorijskog osvrta, dan je opis izrađenog programskog sučelja i analizirana njegova točnost na provedenim ispitivanjima. Zaključeno je da razvijeni program daje dovoljno točan proračun vremenske promjene parametara koji opisuju unutarnji luk, te istaknuti ključni parametri na koje se pri simulaciji mora paziti kako bi ona bila reprezentativna za stvarne pojave u visokonaponskim sklopnim aparatima.