Ugradbeni senzorski sustav sonde s nizom zavojnica za ispitivanje vrtložnim strujama : diplomski rad - Špikić, Dorijan (D. Špikić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Česta primjena nerazornog ispitivanja vrtložnim strujama je mjerenje unutarnjeg promjera i elektromagnetskih značajki materijala feromagnetskih cijevi te pronalazak oštećenja. Izveden je ugradbeni računalni sustav temeljen na sklopu za direktnu digitalnu sintezu signala i ARM mikrokontroleru s ciljem upravljanja, pobude i akvizicije podataka sa sonde s nizom zavojnica. Sonda se sastoji od 3 zavojnice čime se smanjuje greška zbog centriranja unutar cijevi i omogućuje detaljnija slika stanja cijevi. Zbog induciranih vrtložnih struja u materijalu dolazi do promjene impedancije zavojnice. Izvedeno je četverokanalno analogno sučelje za mjerenje impedancije zavojnica. Mjerenja su izvedena na frekvencijama od 15 do 72 kHz, a rezultati su uspoređeni s impedancijom zavojnica izmjerenom LCR metrom. Rezultati se poklapaju unutar 1 % za modul impedancije, odnosno 1 ° za fazu.