Klijentska aplikacija za korisničku autorizaciju i pristup usluzi igara zasnovanih na računalnom oblaku : završni rad - Šipušić, Tomislav (T. Šipušić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Računarstvo u oblaku novi je oblik računalne arhitekture koji pokušava podijeliti resurse između poslužitelja i krajnjih korisnika. Glavna ideja je da se korisniku omogući obavljanje zadataka izvan mogućnosti njegove trenutne konfiguracije. Posebni model ovakve arhitekture su igre zasnovane na računalnom oblaku. Poslužitelj ima unaprijed instalirane igre i virtualizacijske resurse na kojima se igre pokreću. Korisnik dobiva video prijenos i šalje kontrole prema poslužitelju, dok se igra izvodi na nekom od virtualnih računala u oblaku.