Evaluacija IEC 61850 protokola na Beck IPC platformi : završni rad - Španja, Ivan (I. Španja, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu objašnjene su osnovne značajke IEC 61850 protokola i SCADA sustava koji zajedno čine ključne sastavnice automatiziranog rada trafostanica. Postoji nekoliko komunikacijskih protokola na razini trafostanice pri razmjeni podataka, kao što su GOOSE, SMV i client-server (MMS). Jedan od njih, client-server, implementiran je korištenjem com.tom razvojnog uređaja i njegovog programskog sučelja, WEB-PLC. Com.tom je proizvod njemačke tvrtke Beck-IPC. Na uređaj je spojena probna pločica s koje su prikupljani testni mjerni podaci. SCL konfiguracijski jezik namijenjen objektnom opisivanju trafostanica implementiran je za potrebe server strukture com.tom-a. Unutar SICAM PAS programa vizualizirani su podaci poslani s com.tom-a. Konačno, ostvaren je jednostavan SCADA sustav kojeg čine probna pločica (mjerni proces), com.tom (server, RTU) i SICAM PAS (client, MTU).