Rješavanje problema dodjeljivanja kodova nad grafovima primjenom metaheuristika : diplomski rad - Šimonović, Mateo (M. Šimonović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu su predstavljeni problemi dodjele SC i RSI-kodova, koji se javljaju u fazi planiranja bežičnih WCDMA i LTE-mreža. Radi se o problemima koji se svode na diskretni optimizacijski problem bojanja grafova, kojem dodaju određena ograničenja. Problemi su obrađeni teorijski i praktično. U teorijskom dijelu detaljno su analizirani problemi te su objašnjene njihove razlike i ograničenja. U radu su dalje predloženi postupci za rješavanje navedenih problema, koji uključuju korištenje heuristika lokalne pretrage, genetskog algoritma i modela strojnog učenja. Na kraju su prikazani rezultati istraživanja, opisane prednosti i nedostaci pojedinog postupka te predložena poboljšanja.