Metode za transformaciju crno-bijelih slika u slike u boji : završni rad - Šošić, Lucija (L. Šošić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Metode za transformaciju crno-bijelih slika u slike u boji pojavljuje se u mnogim praktičnim situacijama, uključujući bojanje starih crno-bijelih fotografija ili filmova. U okviru završnog rada istražene su metode za transformaciju crno-bijelih slika u slike u boji te naročito metode temeljene na strojnom učenju kao što su neuronske mreže. Objašnjeni su osnovni koncepti konvolucijskih neuronskih mreža na kojima se temelji implementirani softver. Detaljno je objašnjen kategorijski pristup koji daje najbolje rezultate pri generiranju vjerodostojnih slika u boji. Prikazani su rezultati dobiveni na bazi ispitnih crno-bijelih slika.