Pronalaženje osoba u snimkama nogometnih susreta : završni rad - Šikić, Lucija (L. Šikić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Razmatra se problem detekcije osoba na slikama dobivenih iz snimaka nogometnih susreta. Za njegovo je rješavanje korišten strojno naučen binarni klasifikator u pomičnom oknu. Izrađeni su skupovi slika za njegovo učenje i testiranje. Opisane su mogućnosti reprezentacije slike značajkama temeljenim na različitim histogramima boje i histogramima orijentacije gradijenata te njihove implementacije. Detaljno je objašnjen princip rada stroja s potpornim vektorima te način uporabe biblioteke LIBSVM za učenje i testiranje klasifikatora. Nakon provedenog su testiranja evaluirani rezultati i predložen je način poboljšavanja točnosti detekcije. Implementiran je princip rada pomičnog okna i izrađeno je grafičko sučelje za prikaz rezultata rada najboljeg izgrađenog klasifikatora.