Procjena indeksa pouzdanosti energetskih transformatora na temelju povremenih i kontinuiranih dijagnostičkih metoda : diplomski rad - Šešok, Anica (A. Šešok, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Kontinuiranim starenjem visokonaponske opreme podiže se svijest o stanju i raspoloživosti transformatora. Skupe odluke o obnovi i zamjeni moraju se bazirati na pouzdanoj procjeni stanja pojedinih transformatora. Dostupno je nekoliko izvora podataka, od periodičkih offline ispitivanja do sustava za monitoring, ali je potrebno uzeti u obzir njihove različite važnosti kako bi se prikazala realna vjerojatnost kvara komponenti transformatora. Napretkom tehnologije omogućeni su kontinuirani monitoring i kontrola podsustava transformatora, te se gubi potreba za isključivanjem transformatora iz pogona u svrhu obavljanja periodičkih ispitivanja, osim u slučaju problema otkrivenog motrenjem i potrebe za daljnjom analizom. Opisana je metoda utvrđivanja pouzdanog indeksa pouzdanosti uzevši u obzir nove podatke dostupne iz sustava za monitoring.