Numerička studija izračuna sigurnosne razine zračenja Bluetooth slušalice : diplomski rad - Šeša, Tamara (T. Šeša, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Razvojem industrije mobilnih komunikacija raste i svjesnost o štetnosti neionizirajućeg zračenja i njegovom utjecaju na zdravlje ljudi. Prvi dio rada pokriva teoretsku osnovu za razumijevanje problematike i zakonske regulative, a u drugom dijelu su dani konkretni rezultati simulacije dobiveni pomoću programskog paketa Sim4Life. Posebna pozornost u teoretskom dijelu rada posvećena je SAR-u, glavnoj mjeri za određivanje utjecaja neionizirajućeg zračenja na ljudsko tijelo, koji opisuje kolika je apsorbirana snaga u mediju s gubitcima po jedinici mase. Bluetooth slušalica je modelirana poluvalnim dipolom i zajedno sa SAM fantomom simulirana je u različitim okruženjima: slobodnom prostoru, osobnom automobilu i uredu. Osim okruženja, mijenjan je i relativni položaj slušalice u odnosu na glavu. Odabrani su položaji slušalice od 60° i 30°. Pokazano je kako su rezultati SAR-a u sva tri okruženja manji (bolji) za položaj slušalice pod kutem od 60°, a najbolji u osobnom automobilu zbog prisutnosti dielektričnih materijala koji apsorbiraju EM valove. Valja naglasiti kako su sve vrijednosti SAR-a unutar zakonskih ograničenja.