Strategije prilagodbe parametara video kodiranja usluge igranja u pokretu zasnovanog na računalnom oblaku usmjerene poboljšavanju iskustvene kvalitete : završni rad - Šolčić, Mihael (M. Šolčić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Igranje u pokretu zasnovano na računalnom oblaku je usluga mrežnog igranja koja omogućuje strujanje sadržaja igre od poslužitelja do pokretnog uređaja u obliku video sadržaja, dok se kontrole za igranje šalju u suprotnom smjeru. U početnom dijelu rada opisana je usluga igranja zasnovanog na računalnom oblaku te platforma koja se koristi za pružanje takve usluge. Zatim je objašnjen osnovni koncept iskustvene kvalitete (engl. Quality of Experience, skraćeno QoE) te je dan kratak pregled nekih već provedenih istraživanja iskustvene kvalitete igranja u računalnom oblaku. Provedeno je ispitivanje iskustvene kvalitete u kojem su prikupljeni rezultati 21 ispitanika koji su igrali dvije igre različitog žanra. Na temelju analize rezultata, predložene su strategije prilagodbe parametara video kodiranja usluge igranja u pokretu zasnovanog na računalnom oblaku kako bi se poboljšala iskustvena kvaliteta.