Emulacija kvarova u okruženju virtualnih programski upravljanih mreža : diplomski rad - Štimac, Filip (F. Štimac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Virtualizacija i podjela mrežnih resursa važna je za trenutni razvitak pete generacije (5G) komunikacijskih mreža, koje se zasnivaju na tehnologijama programski upravljanog umrežavanja (SDN) i virtualizacije. Jedan od izazova u njihovom radu bit će mogući kvarovi različitih komponenti takvih mreža. U ovom radu je opisan koncept 5G mreža te mogući kvarovi mrežnih uređaja, poveznica, mrežnih hipervizora i upravljačkih uređaja. Osmišljen je i izveden sustav za emulaciju kvarova tih komponenti. Okolina za emulaciju kvarova je uspostavljena, a zasniva se na platformi XenServer za kreiranje virtualnih strojeva i alatu GNS3 za kreiranje virtualnih mreža.