Model optimalnog pogona stanice za zamjenu baterija električnih vozila : diplomski rad - Šepetanc, Karlo (K. Šepetanc, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad predstavlja diskretan klaster model stanice za zamjenu baterija i pokazuje da može profitirati sudjelovanjem na tržištu energije i rezerve. Tako pomaže energetskom sustavu zadovoljiti potrebe za rezervom u svrhu sigurnog pogona. Pokazano je da se optimalno rješenje klaster modela izračuna brže u odnosu na kontinuirani model i s minimalnim očekivanim greškama koje su dokazano nula za korištene parametre. I klaster i kontinuirani modeli su dvo-razinski i reducirani su u standardni optimizacijski problem korištenjem KKT uvjeta. Njigove funkcije cilja su linearizirane koristeći teorem jake dualnosti, dok ograničenja su mješovito-cjelobrojno linearna.