Analiza uvođenja unutardnevnog tržišta električne energije u Republici Hrvatskoj : diplomski rad - Šeper, Denis (D. Šeper, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U Republici Hrvatskoj je početkom 2016. godine, nakon dugih pripremnih radnji, konačno pušteno u rad dan unaprijed tržište električnom energijom. U okviru ovog rada opisano je samo tržište električnom energijom i koji su njegovi sudionici. Opisan je način funkcioniranja burzi električne energije, opisane su važnije burze električne energije u Europi i Hrvatska burza električne energije CROPEX. Plan Europske Unije je povezivanje svih regionalnih tržišta električne energije u jedinstveno unutarnje tržište električne energije kako bi se učinkovitije koristili prekogranični prijenosni kapaciteti i ujednačile cijene električne energije diljem Europske Unije. Povezano s tim planom prikazana su dosadašnja povezivanja tržišta, trenutno stanje i planovi za budućnost. Kao nastavak na unutardnevno tržište električne energije u Republici Hrvatskoj, početkom 2017. godine planira se otvoriti unutardnevno tržište električne energije kao nastavak na trenutno aktivno dan unaprijed tržište koje će omogućiti više slobode i mogućnosti za popravljanje pozicija na tržištu za aktivne sudionike tržišta, posebice obnovljive izvore energije. Na temu uvođenja unutardnevnog tržišta električne energije u Hrvatskoj napravljena je analiza utjecaja na vođenje elektroenergetskog sustava i integraciju obnovljivih izvora energije.