Predviđanje potrošnje električne energije za potrebe vođenja i planiranja elektroenergetskog sustava na različitim razinama : diplomski rad - Šekrst, Dominik (D. Šekrst, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Predviđanje potrošnje električne energije je vrlo važna tema u elektroenergetici jer ima velik utjecaj na vođenje, planiranje i nadogradnju sustava. Za potrebe vođenja i planiranja elektroenergetskog sustava nužno je predvidjeti iznose i lokacije opterećenja koje će se povećati ili pojaviti u budućnosti. Zato se u ovom radu nastojalo u teorijskom dijelu opisati metode i trendove u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom predviđanju potrošnje električne energije. Također su se nastojali objasniti i razni faktori te prostorni parametri koji utječu na potrošnju. U praktičnom dijelu rada prikazani su primjeri kratkoročnog i dugoročnog predviđanja korištenjem Matlaba i Microsoft Excela.