Pretraživanje i razvrstavanje slika pomoću značajki dubokog učenja : završni rad - Šilić, Matko (M. Šilić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Glavni problem kod pretraživanja i razvrstavanja slika jest pronalaženje njihove međusobne sličnosti. Kako bi se odredila sličnost između dvije slike, prvo je potrebno utvrditi koji je kriterij sličnosti prikladan. U ovom radu ukratko su opisani najčešći pristupi rješavanju problema traženja sličnih slika te njihovog razvrstavanja po kategorijama. Ukratko su opisane razne značajke slika te metode izvlačenja istih. Te značajke se koriste u određivanju sličnosti. Detaljnije je obrađen pristup koji koristi tehnike dubokog učenja. Na temelju tog pristupa izrađen je primjenski sustav za pretraživanje i razvrstavanje slika u programskom jeziku Python. Na kraju su prikazani i analizirani rezultati dobiveni ispitivanjem tog sustava.