Procjena performansi usluge YouTube na osnovu analize kriptiranog prometa za 360 video na iOS platformi : diplomski rad - Šašić, Dunja (D. Šašić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bilo je istraživanje i opisivanje mehanizama na kojima radi usluga YouTube za prikazivanje 360 stupnjeva videa, provođenje mjerenja u laboratorijskom testnom prostoru za prikupljanje tragova mrežnog prometa i pokazatelja uspješnosti aplikacijskog sloja. Također smo identificirali skup značajki prometa koji su izvučeni iz tragova mrežnog prometa i testirali ih da bismo ih mogli koristiti za procjenu performansi aplikacijskog sloja pomoću strojnog učenja. Skup podataka koji je analiziran sastoji se od 348 primjeraka. Koristili smo alat za strojno učenje pod nazivom WEKA. Korištenjem WEKA-e iz baze podataka smo izvukli relevantne atribute koji bi mogli imati utjecaja prilikom klasifikacije određenog modela. Napravili smo klasifikacijske modele s 4 različita algoritma strojnog učenja: J48, OneR, Naïve Bayse i SMO. Analizirani su dobiveni rezultati klasifikacije i njihova točnost. Najmanja točnost klasifikacije bila je za početno kašnjenje, a najbolja je bila za rezoluciju u slučaju kad instance dijelimo u dvije klase. Nije bilo značajne razlike u učinkovitosti između izabranih algoritama strojnog učenja.