Evaluacija ugradbenih računalnih sustava u računarstvu visokih performansi : diplomski rad - Šlibar, Luka (L. Šlibar, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Obrađene su popularne tehnologije za distribuiranu obradu velikih količina podataka. Analizirana su svojstva Apache HDFS distribuiranog datotečnog sustava, Hadoop MapReduce programskog modela, Spark programskog modela te ostale tehnologije važne za korištenje Hadoopa za rješavanje praktičnih problema. Analizirana je mogućnost implementacije navedenih tehnologija na relativno slabim i jeftinim Rasperry Pi računalima su povezana u mrežu od četri računala. Tako povezana računala čine distribuirani sustav koji je korišten kao testni sustav za mjerenje performansi. Mjerenja performansi izvršena su pokretanjem standardnih algoritama za procjenu performansi kao što su TeraSort i Wordcount.