Povezivanje događaja u velikim novinskim zbirkama : diplomski rad - Šarić, Fredi (F. Šarić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Rad predstavlja problem "Povezivanje događaja" kao grupiranje događaju u dva disjunktna skupa, prvi skup koji sadržava sve parove povezanih doga¯daja, te drugi koji sadržava nepovezane parove događaja. Zbog ne postojanja javno dostupni skupovi podataka namijenjeni za ovakav tip povezivanja događaja, novi skup podataka je sastavljen, gdje je svaki par događaja označen kao "Povezan" ili "Nepovezan". Eksperi-menti su provedeni s različitim metodama strojnog učenja i širokom paletom tekstualnih značajki te značajki dobivenih iz meta podataka pojedinog događaja (lokacija, datum i sl.). Ostvaren je rezultat od 94% f1 mjere korištenjem samo tekstualnih značajki, te rezultat od 98% f1 mjere ako se uz tekstualne znaˇcajke koriste i značajke dobivene iz metapodataka događaja. Iskorištavanjem tranzitivnog svojstva povezanih događaja te korištenjem algoritma MCL za grupiranje nad grafovima, mogu se ispraviti krivo klasiﬁcirani primjeri, te znatno poboljšati rezultati klasiﬁkacije. Integracijom sustava za povezivanje događaja u sustave za obavještavanje o kriznim situacijama, korisnici takvog sustava bi lakše došli do vrijedne informacije te bi mogli ranije reagirati na krizne situacije.