Simulacija i vizualizacija kretanja roja čestica prilikom rješavanja optimizacijskih problema u 2D prostoru : završni rad - Šarčević, Tanja (T. Šarčević, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Algoritam roja čestica metaheuristički je optimizacijski algoritam inspiriran ponašanjem životinjskih skupina. Jedinke populacije razmjenjuju informacije o pronađenim dobrim rješenjima i na razini populacije rješavaju optimizacijski problem. Razvijeno programsko rješenje ostvaruje grafičko sučelje za vizualizaciju kretanja roja čestica pri optimizaciji dvodimenzionalnih funkcija. Programsko rješenje omogućuje izmjenu parametara i modifikacije algoritma preko korisničkog sučelja. Izbor parametara ovisi o konkretnom problemu te ih je potrebno prilagoditi svakoj funkciji. Različite kombinacije izbora parametara rezultiraju različitim ponašanjem algoritma te je analiziran utjecaj svakog pojedinog parametra. Odgovarajućim izborom parametara algoritam uspješno rješava dvodimenzionalne optimizacijske funkcije.