Identifikacija parametara asinkronog stroja : diplomski rad - Šapina, Smiljan (S. Šapina, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu je prikazan izvod modela asinkronog stroja u prostoru stanja. Na osnovu modela u prostoru stanja izrađen je model stroja u programskom paketu Simulnik. Provedena je simulacija zaleta asinkronog stroja kojom se potvrdila ispravnost razvijenog modela. Dan je pregled različitih metoda kojima se vrši identifikacija parametara asinkronog stroja. Opisane su razlike između offline i online metoda estimacije, te su nabrojane i ukratko opisane neke metode iz navedenih grupa. Odabrana je jedna metoda identifikacije koja je testirana na prethodno razvijenom modelu u Simulink-u. Pokazalo se da odabrana metoda ne određuje sve parametre motora jednako kvalitetno, te da bi je, za implementaciju u stvarnom pogonu, trebalo dopuniti dodatnim postupcima koji bi omogućili kvalitetniju identifikaciju.