Predviđanje vijestodostojnosti novinskih članaka pomoću strojnog učenja : završni rad - Šajatović, Antonio (A. Šajatović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Računalno predviđanje vijestodostojnosti nov je smjer istraživanja s primjenama u praćenju događaja te sažimanju dokumenata, a potencijalnu primjenu ima u društvenim znanostima. Tema rada jest predviđanje vijestodostojnosti i emocija novinskih članaka na engleskome jeziku temeljeno na strojnom učenju. Razvijena su dva generativna i jedan diskriminativni model za klasifikaciju vijestodostojnosti i emocija na temelju naslova članaka u kategorije vijestodostojnosti koje su predložili Harcup i O’Neill (2011) i šest osnovnih emocija. Na prikupljenoj zbirci naslova novinskih članaka ručno označenih kategorijama vijestodostojnosti je provedeno učenje i vrednovanje modela te usporedbe s referentnim modelom.