Matematički model za procjenu radiološkog utjecaja nesreće u nuklearnoj elektrani : završni rad - Šaško, Kristijan (K. Šaško, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Nuklearne elektrane ispuštaju male količine radioaktivnosti i u normalnom pogonu, ali nekontrolirano curenje radioaktivnog materijala nakon nuklearne nesreće predstavlja veliku opasnost za ljude i okoliš. Na disperziju radioaktivnih čestica utječu brojni parametri: temperaturni profil, brzina vjetra, padaline, klasa stabilnosti atmosfere, topografija terena. Na temelju uočenih zakonitosti nastao je Gaussov model perjanice koji najprikladnije opisuje disperziju radionuklida. Taloženje čestica na površinu može biti suho, ili u slučaju padalina mokro. Izgled radioaktivnog oblaka i vrijednosti doza simuliraju programi za brzu procjenu radiološkog utjecaja nuklearne nesreće kao što je InterRAS. U ovom radu testiran je njegov ST-DOSE modul za ranu analizu posljedica nesreće te su uočene ovisnosti vrijednosti doza o pojedinim ulaznim parametrima.