Automatizacija modela peći s pneumatskim kliznim vratima upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 u programskom jeziku SCL : završni rad - Šag, Robert (R. Šag, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisan programski kod koji upravlja modelom peći s pneumatskim kliznim vratima u programskom jeziku SCL. Za kontroler je odabran PLC Siemens S7- 1500 dok su sam program i vizualizacijsko sučelje napravljeni u TIA Portalu korištenjem alata Step7, odnosno WinCC. Uz sam CPU nalaze se još po jedan modul digitalnih ulaza i digitalnih izlaza na koji su spojeni pojedini senzori odnosno aktuatori. U radu je, osim načina rada navedenih modula, opisan način izvođenja naredbi PLC-a kao što je i dan uvod u komunikaciju između PLC-a i HMI-a putem PROFINET I/O protokola. Nakon upoznavanja s osnovama rada PLC-a objašnjen je programski kod te je prikazana funkcionalnost sučelja čovjek-stroj. Maketa se sastoji od peći s pneumatskim vratima, transportne sisaljke, okretnog stola s glodalicom te završne trake. Nakon što obrađeni predmet izađe iz peći, sisaljkom se prenosi do okretnog stola gdje se provodi obrada glodalicom. Pneumatskim cilindrom predmet se izbacuje na završnu traku čime završava ciklus obrade predmeta u postrojenju.