Virtualna višeenergijska elektrana : završni rad - Šare, Matej (M. Šare, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Strategije niskougljične tranzicije ne smiju biti usmjerene samo na elektroenergetski sektor; dekarbonizacija toplinskog sektora je možda i izazovniji problem. U tom kontekstu do izražaja dolaze koncepti koji integriraju energetske vektore (poput električne energije, toplinske energije, plina) i planiranjem optimalnog pogona omogućavaju niže operativne troškove i manje emisije stakleničkih plinova. U radu je modelirana višeenergijska virtualna elektrana te analiziranje njene mogućnosti fleksibilnog rada uz sudjelovanje na više energetskih tržišta.