Prediktivna analiza i modeliranje teniskih mečeva : diplomski rad - Šarčević, Ana (A. Šarčević, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Nakon kratkog uvoda o pravilima u tenisu prikazana su i opisana dva hijerarhijska Markovljeva modela za predikciju ishoda teniskih mečeva. Prvi omogućuje predviđanje ishoda meča prije nego je sam meč započeo dok je drugim modelom dodatno omogućeno praćenje meča uživo. Pozornost je u radu posvećena i računanju ulaznih parametara modela, te je prikazan način kombiniranja statistika svakog meča ovisno o danu odigravanja povijesnih mečeva, o odstupanju od prosječne igračeve statistike te o broju odigranih poena u meču. Model je prilagođen da prati tijek meča te ažurira vjerojatnosti osvajanja vlastitog servisa nakon svakog odigranom poena u meču, uzimajući određenom težinom statistiku trenutnog meča kao i statistiku povijesnih mečeva, a prikazan je i način određivanja optimalnog težinskog parametra kojim bi se to i ostvarilo. Za kraj su implementirane različite strategije klađenja u svrhu ocjenjivanja kvalitete izvedenog modela.