Pozicioniranje asinkronim strojem upotrebom upravljačke jedinice Sinamics CU310 i programirljivog logičkog kontrolera S7-1200 : diplomski rad - Šego, Goran (G. Šego, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Korištenjem programirljivog logičkog kontrolera S7-1200, pretvarača napona i frekvencije SINAMICS S120, programskih paketa Starter i TIA Portal ostvaren je sustav za pozicioniranje asinkronom strojem. Opisana je korištena oprema i softver te je prikazano nihovo korištenje. Upotrebom programskog paketa Starter pokazano je kako konfigurirati i parametrirati neizravni četverokvadrantni izmjenični pretvarač. Prikazano je apsolutno i relativno pozicioniranje te pozicioniranje putem programskih blokova. Posebno je obrađena mogućnost programiranja programskih blokova čija je primjena široka u industriji. Korištenjem telegrama 111 koji je prvenstveno namjenjen za funkcijski modul EPos Basic Positioner je ostvarno pozicioniranje putem PLC-a. Koristeći programski paket TIA Portal objašnjen je proces stvaranja projekta, dodavanja uređaja, uspostave komunikacije (PROFIBUS i Ethernet odnosno PROFINET), programiranja PLC-a u ladder programskom jeziku te na kraju dizajniranja grafičkog sučelja za upravljanje i nadzor pozicioniranja korištenjem integriranog programa WinCC.