Utjecaj vjetrene i fotonaponske proizvodnje na cijenu energije na tržištu : završni rad - Stipetić, Mihaela (M. Stipetić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bio je objasniti i analizirati utjecaj obnovljivih izvora na cijenu električne energije na tržištu. Objašnjen je princip ponude i potražnje na tržištu električnom energijom te opisan način smanjivanja cijena uključivanjem vjetrene i fotonaponske proizvodnje, tzv. Merit order efekt. Napravljen je pregled literature s ključnom riječju Merit Order Effect i pokazano je kako svih 9 analiziranih radova donose isti zaključak: proizvodnja električne energije i vjetrenih i fotonaponskih elektrana dovodi do smanjenja cijena na tržištu električnom energijom. Također je analiziran hrvatski elektroenergetski sustav i kako obnovljivi izvori utječu na njega.