Mjerenje momenta na kardanskoj osovini električnog automobila : završni rad - Stanić, Ivan (I. Stanić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Mjerač momenta i brzine vrtnje na kardanskoj osovini električnog automobila je sustav kojeg čine odašiljački i prijemni modul, baterijsko napajanje, tenzometar i magnetski senzor blizine. Tenzometarski most tijekom deformacije osovine mijenja otpor i daje izlazni naponski signal koji ide na mjernu elektroniku. Brzina vrtnje osovine se mjeri brojanjem impulsa pomoću magnetskog senzora blizine koji svaki okret bilježi kao jedan impuls. Prijemni modul koji se napaja sa 12 V daje na izlazu dva strujna signala 4-20 mA koji predstavljaju moment i brzinu vrtnje pa je onda moguće izračunati snagu na kardanskoj osovini koja je umnožak ta dva signala.