Određivanje vlastitog gibanja kamere primjenom naučene korespondencijske metrike : diplomski rad - Smolčić, Dario (D. Smolčić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Širi kontekst rada jest odred̄ivanje gibanja kamere analizom slijeda stereoskopskih slika. Većina pristupa za rješavanje tog problema temelji se na korespondenciji točkastih značajki u četvorkama slika pribavljenih u susjednim vremenskim trenutcima. U ovom radu se razmatra specifičan slučaj u kojemu se korespondencije ostvaruju ugrađivanjem slikovnih okana u visokodimenzionalni metrički prostor. U okviru rada su proučeni postupci odredđivanja korespondencija, praćenja značajki, te procjene gibanja. Razvijen je napredni sustav estimacije gibanja na temelju libviso biblioteke. U sustav je ugrađena metoda određivanja korespondencija značajki korištenjem naučene korespondencijske metrike. Preciznost postupaka je evaluirana na dva ispitna skupa. Provedena je evaluacija metrike a zatim evaluacija estimacije gibanja. Prikazani su i analizirani dobiveni rezultati te je predložen daljnji smjer razvoja.