Primjena metaheuristike tabu pretraživanja kod rješavanja problema trgovačkog putnika : završni rad - Srebot, Sven (S. Srebot, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je primijeniti algoritam tabu pretraživanja na problem trgovačkog putnika i analizirati utjecaj pojedinih parametara pretraživanja na kvalitetu rješenja i trajanje izvođenja algoritma. Problem trgovačkog putnika spada u skupinu NP-teških problema. Rješenje problema trgovačkog putnika egzaktnim algoritmom nije moguće naći u polinomnom vremenu, zbog čega se za rješavanje problema trgovačkog putnika često koriste metaheuristike. Metaheuristike se koriste za pronalazak dovoljno dobrog rješenja u razumnom vremenu. Tabu pretraživanje je iterativna metaheuristika zasnovana na pojedinačnom rješenju, koja prilikom pretraživanja koristi pamćenje. Tabu pretraživanje je čest pristup rješavanju problema trgovačkog putnika.