Društveno umrežavanje strojeva: studijski slučaj sigurne kuće : diplomski rad - Srbić, Matija (M. Srbić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Moderne tehnologije ulaze u sve više života svakodnevno. S pojavom platformi za pametna kućanstva, automatizirani domovi više nisu daleka budućnost. Platforme za pametna kućanstva omogućavaju svakome da upravlja svojim domom sa samo par klikova ili dodira. Pametni uređaji unutar doma da uče o korisniku i prilagođavaju se njegovim navikama. Danas ljudi mogu napraviti vlastitu platformu za pametno kućanstvo pomoću sklopovlja poput Raspberry Pija i Arduina, cjenovno pristupačnog gotovo svima. Jedan od najvažnijih segmenata pametnog kućanstva je sigurnost doma i obitelji. Kako bi se pomoglo obiteljima da bolje funkcioniraju i kako bi se povećala sigurnost djece u njihovim domovima, razvijena je IoT platforma Juvo – Home Friend. Juvo – Home Friend pomaže roditeljima da se nose sa svojom potrebom da zaštite i nadziru svoje dijete, pogotovo u slučaju djece s autizmom. Pružajući roditeljima veću kontrolu nad kretnjom svoga djeteta unutar vlastitog kućanstva, roditelji se konačno mogu opustiti i izbjeći određenu količinu stresa. Platforma Juvo – Home Friend se sastoji od senzora koji su postavljeni na potencijalno opasna mjesta unutar kućanstva. Platforma također uključuje bluetooth narukvicu koja aktivira senzore svaki puta kada se pojavi preblizu pametnim senzorima. Senzori tada šalju notifikaciju roditeljima putem aplikacije na pokretnom uređaju. Pošto se roditeljski stres direktno prenosi na njihovu djecu, smanjujući roditeljski stres uvelike se doprinosi boljitku cijele obitelji.