Dubinska analiza statističkih kategorija praćenja igrača u košarkaškim ekipama : diplomski rad - Stančin, Igor (I. Stančin, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu proučavana je značajnost statističkih kategorija unutar grupe praćenja igrača, ali na razini ekipa. Provedena je statistička analiza, dubinska analiza algoritmima za generiranje pravila, analiza klasifikacijom te su napravljene predikcije na temelju prosjeka. Najznačajnije utvrđene značajnosti su: 1) nebranjeni postotka šuta; 2) broja postignutih nebranjenih koševa; 3) postotak branjenog šuta; 4) asistencije i sekundarne asistencije; i 5) prilika za obrambeni skok. U radu predlažemo dvije nove statističke kategorije: postotak efektivnih dodavanja i prilagođeni postotak šuta. Predložene kategorije su također pokazale visok stupanj značajnosti u analizama. Prilikom predikcija na temelju prosjeka zadnjih n utakmica, utvrdili smo kako što je n veći, to su i točnosti veće. Dobivene točnosti predikcija samo na skupu podataka praćenja igrača kreću se oko 65%.