Bežična senzorska mreža temeljena na LoRa/LoRaWAN tehnologiji : diplomski rad - Spasić, Ivan (I. Spasić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu su ukratko opisane značajke LPWAN mreža te je obrađena opća problematika vezana uz projektiranje i implementiranje LPWAN mreža. Predstavljene su neke LPWAN mrežne tehnologije koje trenutno postoje na tržištu, između kojih je i LoRa. Prikazan je opis mehanizama na kojima se temelji LoRa tehnologija i načina na koje se pomoću LoRa tehnologije može ostvariti visoka osjetljivost radioprijemnika. Također, prikazan je osvrt na neke loše strane LoRa tehnologije, poglavito na nemogućnost postizanja većih podatkovnih brzina. Potom je opisan LoRaWAN protokol koji se nadovezuje na fizički sloj LoRa modulacije. Opisana je topologija tipične LoRaWAN mreže te je dan opis triju mogućih načina rada LoRaWAN uređaja. Također je opisana struktura paketa koju propisuje LoRaWAN specifikacija, nakon čega su predstavljena neka ograničenja koja uvodi korištenje ISM frekvencijskog područja. Prikazane su implementacije LoRaWAN mreža u praksi, pri čemu su spomenuta neka komercijalno dostupna rješenja u vidu gotovih gateway uređaja i LoRa razvojnih platformi. Detaljno je opisana demonstracijska implementacija jednostavne LoRaWAN bežične mreže razvijena u ovom radu.