Utjecaj parametara kruga na valni oblik napona prilikom ispitivanja energetskog transformatora udarnim naponom : diplomski rad - Skender, Luka (L. Skender, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Energetski transformatori su najbrojniji strojevi u elektroenergetskom sustavu. Zbog pojave atmosferskih i sklopnih prenapona u elektroenergetskom sustavu transformatore je prije puštanja u pogon potrebno ispitati udarnim naponom kako bi se utvrdilo mogu li izdržati prenapone koji se javljaju u pogonu. Udarni napon proizvodi se Marxovim udarnim generatorom u visokonaponskim laboratorijima. Kako bi se postigao oblik udarnog naponskog vala zadan normom IEC 60060-1 potrebno je odrediti vrijednosti elemenata unutar udarnog kruga. U ovom diplomskom radu je pomoću programskog alata NI Multisim izrađena simulacija ispitivanja iz koje je vidljiv utjecaj pojedinog elementa udarnog kruga na oblik udarnog naponskog vala.