Dinamičke simulacije ljudskih pokreta u programskom okružju OpenSim : diplomski rad - Spajić, Josip (J. Spajić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: OpenSim programska platforma pokazala se kao snažan alat za simulacije i analize ljudskih pokreta. Rastuća biomehanička zajednica korisnika OpenSim alata gradi biblioteku simulacija koje se mogu razmjenjivati, testirati, analizirati i poboljšati, u širokom rasponu primjena. Analizom i simulacijom ljudskih pokreta u medicini prikupljaju se podaci od velikog značaja za liječenje ili rehabilitaciju. U ovom radu pokazane su mogućnosti alata OpenSim, odrađene su simulacije hoda osoba s cerebralnom paralizom te uspoređeni rezultati s normalnim hodom, te je simulacijom ispitana mogućnost ozljede gležnja prilikom pada na kosu površinu, uz modeliranje ortopedskog pomagala te ispitivanje u kojoj mjeri pomagalo može pomoći spriječiti ozljedu. Rezultati promatranih simulacija OpenSimom imaju praktičnu primjenu u medicini i biomehanici, te daju uvid u djelovanje lokomotornog sustava prilikom pokreta, poput sila generiranih u mišićima koje je teško utvrditi na drugi način.