Android aplikacija za adaptivno snimanje slika : završni rad - Sinovčić, Edi (E. Sinovčić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Camera2 api je moćno oružje za upravljanje kamerama na android uređajima. Iako velikih mogućnosti, ona je i znatno složena što otežava razvoj. Sam api je riješen od strane njegovih stvoritelja kao mnogo povezanih „slušaća“ (listener) koji se asinkrono jedan od drugoga pozivaju kada su za njih preduvjeti stvoreni. Na taj način dobiva se maksimalna iskoristivost resursa čim su oni dostupni. Samo pokretanje kamere kreće od pokretanje slušača za površinu (surface listener), potom kada je on dostupan se pokreće sama inicijalizacija kamere. Unutar inicijalizacije kamere se stvaraju slušači CameraDeviceStateCallback sa metodom onOpened koja čeka na otvaranje kamere te CameraCaptureSession za samo hvatanje slike. Sva obrada se odvija na pozadinskoj dretvi da se nebi UI dretva zablokirala radom za hvatanje slike. Bitno je naglasiti da je i korisničko iskustvo ovdje izrazito bitno, jer da imamo kameru koja se „smrzne“ dok slika, te da ne vidimo promjene na ekranu, uopće ne bi vidjeli sliku koja je uhvaćena, nego tek onu nekoliko trenutaka prije, što definitivno nije zadovoljavajuće svojstvo. Još jedna stvar koju je bitno za uzeti u obzir je tromost ljudskog oka te tzv. pravilo 30 sličica u sekundi, odnosno za bolju kvalitetu njih 60. To se smatra minimum u kojem kamera može raditi, te se uz te zahtjeve pokušava dobiti što veća kvaliteta same slike.