Modulacijske metode za višerazinske izmjenjivače s plivajućim kondenzatorima : diplomski rad - Slunjski, Marko (M. Slunjski, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu „Modulacijske metode za višerazinske izmjenjivače s plivajućim kondenzatorima“ razmatrana su ponašanja modela izmjenjivača upravljanog impulsno širinskim modulacijskim metodama. Višerazinski pretvarači s područjem primjene na visokim snagama danas se smatraju „state-of-the-art“ tehnologijama. U radu je ponajprije prikazan povijesni pregled izmjenjivačkih topologija, dok je potom razrađena i teorijska pozadina modela višerazinskog trofaznog izmjenjivača s plivajućim kondenzatorima. Predstavljeni model modeliran je unutar Matlab/Simulink okruženja. Osim modela izmjenjivača u radu je predstavljen te modeliran i kontrolni modulacijski dio, kao i RL trošilo te DC-link napajanje za izmjenjivač. Unutar kontrolnog dijela izrađen je mehanizam upravljanja izmjenjivačem pomoću impulsno širinske modulacije. Sa stajališta modulacijskih metoda, tako su u model implementirani mehanizmi za razmatranje modulacije s vertikalno pomaknutim nosiocima (engl. Level Shifted - LS) tj. modulacija s vertikalno pomaknutim nosiocima u fazi (engl. Phase Disposition – PD) i modulacija s vertikalno i alternirajuće fazno pomaknutim nosiocima (engl. Alternate Phase Opposition Disposition - APOD) te modulacije s fazno pomaknutim nosiocima (engl. Phase Shifted - PS). Kao jedan od glavnih problema ove vrste izmjenjivačkih topologija navodi se balansiranje napona na plivajućim kondenzatorima. U radu je stoga također teorijski predstavljen te modeliran i balansni algoritam kojim se navedeni problem disbalansa ispravlja. Navedeni algoritam zasnivan je na logičkim jednadžbama. Implementirani model balansnog algoritma univerzalan je za sve razmatrane modulacijske strategije kao i za broj faza. Na kraju rada predstavljeni su dobiveni rezultati u obliku simulacijskih odziva te zaključak.