Primjena višeklasne klasifikacije za klasifikaciju prijatelja na društvenoj mreži : diplomski rad - Sever, Nikolina (N. Sever, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Rad se bavi kreiranjem modela za višeklasnu klasifikaciju prijatelja na društvenoj mreži pomoću nekoliko različitih algoritama. Kreiran je model koji pomoću različitih parametara npr. broja razmijenjenih privatnih poruka, broja oznaka „sviđa mi se“, broja zajedničkih fotografija i ostalih parametara klasificira korisnike u klasu bliski prijatelj, prijatelj ili poznanik. Trenirano je i testirano više algoritama: stablo odlučivanja, slučajna šuma, metoda potpornih vektora, metoda k najbližih susjeda i naivni Bayes. Uspješnost predviđanja pojedinog algoritma mjeri se kao suma uspješnosti predviđanja za svaku klasu podijeljeno s 3 (obzirom da postoje 3 klase). Uspješnost svake klase je omjer točno predviđenih (pozitivnih i negativnih primjera) primjera i ukupnog broja primjera. Algoritam slučajne šume se pokazao kao algoritam koji daje najbolje rezultate u višeklasnoj klasifikaciji. U budućim istraživanjima, moguće bi bilo kreirati uspješniji model pronalaskom boljeg algoritma za podešavanje parametra inbox_chat.