Projektiranje i karakterizacija digitalno upravljanog širokopojasnog atenuatora : završni rad - Skeledžija, Ivan (I. Skeledžija, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj završnog rada bio je projektirati digitalni sustav za upravljanje širokopojasnim atenuatorom HMC424ALP3E i karakterizirati ga u frekvencijskom rasponu od 300kHz do 8GHz vektorskim analizatorom mreža. Analogni i digitalni dio sklopa nalaze se na zasebnim dvoslojnim tiskanim pločicama koje je bilo potrebno dizajnirati. Za RF tiskanu pločicu korišten je supstrat Rogers RO4350B. Prilagođenje impedancije izvedeno je metodom Coplanar waveguide with ground. Napisan je program s grafičkim sučeljem u Pythonu koji upravlja radom PIC mikrokontrolera i omogućuje postavljanje atenuacije unutar zadanih granica. Provjerena je ispravnost rada sklopa i vektorskim analizatorom mreža izmjereni su raspršni parametri za stupnjeve prigušenja od 1dB do 31.5dB, s korakom od 1dB. Nacrtani su dijagrami atenuacije, ulaznih i izlaznih povratnih gubitaka te uspoređeni s tehničkim specifikacijama atenuatora. Na temelju uočenih sličnosti i razlika komentiran je rad sustava.