Analiza sigurnosnih protokola WEP i WPA1 u bežičnim lokalnim mrežama : završni rad - Stanić, Tomislav (T. Stanić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ubrzanim razvojom bežičnih komunikacija pojavila se potreba za snažnim sigurnosnim mehanizmima koji bi štitili komunikaciju i promet od pogrešaka u prijenosu te nedopuštenog pristupa mreži ili napada na istu. Kao odgovor na sigurnosne standarde u ožičenim mrežama, u sklopu standarda 802.11 ratificiranog 1997. godine predstavljan je protokol WEP (eng. Wired Equivalent Privacy). Protokol WEP za enkripciju oslanjao se na algoritam RC4, a za očuvanje integriteta poruke na CRC provjeru (eng. Cyclic Redundancy Check). Iako se u to vrijeme činilo da bi protokol WEP mogao pružiti iole kvalitetnu zaštitu, u razdoblju od nekoliko godina kriptoanalitičari su pokazali slabosti WEP-a: kratki inicijalizacijski vektor, nesigurna provjera integriteta, korištenje zajedničkog ključa te nepostojanje mehanizma za upravljanje i zamjenu ključeva. To je dovelo do eksploatacije navedenih mana te pojavljivanja raznih napada (napadi FMS, KoreK i sl.) koji su na kraju doveli i do potrebe za novim rješenjima u sigurnosti bežičnih mreža. Kao odgovor tome, Wi-Fi savez izdaje 2003. godine novi sigurnosni protokol - WPA (eng. Wi-Fi Protected Access) i time uspijeva ispraviti brojne sigurnosne propuste prethodnog standarda. Vijeće IEEE je korisnicima preporučilo prelazak na WPA, koji se za enkripciju oslanja na novi protokol za dinamičku raspodjelu ključeva – TKIP (eng. Temporal Key Integrity Protocol). Protokol TKIP uvodi nove sigurnosne mehanizme poput koda za zaštitu integriteta poruke MIC (eng. Message Integrity Code), nove metode određivanje slijednog broja inicijalizacijskog vektora (u svrhu sprječavanja replay napada), novi način konstrukcije ključa za svaki paket (eng. key mixing function) te mehanizam izmjene ključeva (eng. rekeying mechanism). Što se tiče procesa autentifikacije, postoje dva operacijska moda: WPA-Personal i WPA-Enterprise. WPA-Personal namijenjen je domovima i malim uredima, a temelji se na unaprijed dodijeljenom ključu. WPA-Enterprise komercijalna je verzija WPA standarda, a temelji se na standardu 802.1X te EAP autentificikacijskim metodama. U zadnjem poglavlju ovog rada opisani su izvršeni napadi na mreže zaštićene protokolima WEP i WPA.