Simulacija pogona električnog broda : završni rad - Sitar, Ivan (I. Sitar, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je provedena simulacija pogona električnog broda. Korišten je program Matlab, odnosno paket Simulink. Kao pogonski stroj korišten je asinkroni motor, a kao izvor energije istosmjerni naponski izvor (baterija). Budući da se motor napaja iz izmjeničnog izvora, provedena je DC/AC pretvorba. Kao model plovila izabran je mali putnički brod duljine oko 30 metara. Dimenzije broda i propelera temelje se na stvarnim podacima. Na temelju iznosa frekvencije i indeksa modulacije (napona) koji se zadaje pretvaraču i kojeg on prosljeđuje dalje u sustav, odnosno asinkroni motor, simulacija određuje konačnu brzinu broda i odgovarajuću brzinu vrtnje propelera. Novo stacionarno stanje postiže se kada se sila poriva izjednači sa silom otpora, a moment motora izjednači s momentom propelera. Prilikom izračuna otpora broda uzeti su u obzir otpor trenja i tzv. preostali otpor. Sila poriva i moment propelera dobiveni su pomoću odgovarajućih koeficijenata iz Wageningen B serije. U simulaciji je također uzet u obzir i utjecaj transmisijskog mehanizma. Njegovim djelovanjem smanjena je brzina vrtnje koja se prenosi s motora na propeler, ali istovremeno i povećan iznos momenta koji je na raspolaganju za svladavanje momenta tereta.