Burze električne energije, pregled burzi u Europskoj uniji i razlozi i planovi za njihovo spajanje : završni rad - Sirovina, Dario (D. Sirovina, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Nakon dugih priprema zakona i postupanju po direktivama Europske Unije, Republika Hrvatska je odradila i zadnji korak liberalizacije tržišta te je 2016. godine u rad krenulo dan unaprijed tržište električne energije popraćeno s unutardnevnim tržištem godinu dana kasnije. Europske burze električne energije su korak ispred Hrvatske i regije pa se još čeka ujedinjenje Hrvatske i susjednih država u jedinstveno i integrirano tržište električne energije na području Europske Unije kako bi se dobila fluidnost u trgovanju električne energije. Prvi korak prema tome cilju je spajanje Hrvatskog sa Slovenskim tržištem koji će s radom početi u lipnju. 2018. ukoliko sve bude po planu.U radu su opisane vrste tržišta te modeli konkurencije kroz povijest, kao i prelazak iz tržišta monopola do potpuno liberalnog tržišta.