Usporedba mehanizama za ostvarivanje sigurne komunikacije u bežičnim senzorskim mrežama : diplomski rad - Sirovica, Borna (B. Sirovica, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Sigurnost bežičnih senzorskih mreža često je zanemarena zbog ograničenosti procesorskih, memorijskih i energetskih resursa mrežnih čvorova. Iako je trošak uvođenja sigurnosnih primitiva u komunikaciju velik, nužno je u komunikaciji čvorova postići određenu razinu sigurnosti. Ovaj rad promatra bežične senzorske mreže u kontekstu interneta stvari i nastoji adresirati probleme koji se javljaju prilikom integracije čvorova s internetskim standardima. Da bi mogli govoriti o potpunoj i samostalnoj integraciji senzorskih čvorova s internetom, oni moraju implementirati protokole TCP/IP stoga nad kojima je bitno ostvariti određenu razinu zaštite komunikacije bez obzira na navedena ograničenja. Predloženo sigurnosno rješenje nastoji ispitati izvedivost i utjecaj uvođenja opće prihvaćenih i standardiziranih sigurnosnih mehanizama sveprisutnog protokola SSL/TLS u svijet bežičnih senzorskih mreža.