Bežična senzorska mreža za praćenje pozicije sportaša : diplomski rad - Sedmak, Adam (A. Sedmak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Bežična senzorska mreža (BSM) je skupina senzora raspršenih u prostoru za skupljanje i snimanje fizičkog stanja okoline te slanje prikupljenih podataka na središnju lokaciju. IEEE 802.15.4 standard za bežične senzorske mreže s ograničenim resursima definira specifikaciju za fizički (PHY) i MAC sloj OSI modela. OpenWSN je projekt otvorenog koda koji implementira puni stog protokola za bežične senzorske mreže s ograničenim resursima te je baziran na IEEE 802.15.4e TSCH standardu. nRF52840 razvojni sustav, korišten u razvoju, je razvojni alat koji nudi mnogobrojne mogućnosti na jednoj pločici za 2.4 GHz radio aplikacije koristeći nRF52840 više-protokolni sustav na čipu. Razvijen je čvor temeljen na nRF52840 čipu s baterijskim napajanjem i priključcima za veliki broj vanjskih jedinica. Razvijena je programska potpora za sklopovlje za nRF52840 na OpenWSN stogu. Implementirane su funkcionalnosti kao što su upravljanje LED diodama, UART, SPI, eui64, sctimer te radio komunikacija. U sljedećim iteracijama potrebno je dodati specifični aplikacijski sloj na vrhu OpenWSN-a koji će služiti u konkretnoj primjeni praćenja sportaša u grupnim sportovima.