Korištenje prirodnog plina u elektroenergetici : završni rad - Smolić, Marko (M. Smolić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad sadrži opis rada elektrane s kombiniranim ciklusom plinske i parne turbine. U sklopu toga se opisuju pojedini dijelovi takvog postrojenja, njihova uloge, specifičnosti te način rada. Također se razmatraju prednosti i nedostaci korištenja prirodnog plina u proizvodnji električne energije. Plin se najčešće pri tome koristi u prethodno spomenutim elektranama s kombiniranim ciklusom plinske i parne turbine. Posebna pozornost je posvećena vezi Europske Unije i plina. Pri tome se opisuje povećanje ovisnosti Unije o uvozu zbog smanjenja vlastitih rezervi. Navode se glavne zemlje opskrbljivači te se razmatra sigurnost opskrbe. Razmotra se i budućnost korištenja plina u proizvodnji električne energije u Europskoj Uniji.