Programski alat za autokonfiguraciju mrežnih uređaja : diplomski rad - Sinanović, Alen (A. Sinanović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se izradom alata za konfiguraciju mrežnih uređaja na lokaciji korisnika. Pristupna mreža bazira se na Ethernet tehnologiji te je temeljena na U-PE (eng. User Provider Edge) uređajima. U-PE uređaji se instaliraju na lokacije s većom koncentracijom korisnika. Korisnička oprema, CPE (eng. Customer Premises Equipment), se, ovisno o udaljenosti, na U-PE uređaj spaja UTP ili svjetlovodnim kabelom. U-PE uređaji su povezani svjetlovodom na PE-Agg uređaje na redundantni način. Alatom se konfiguriraju tri različite usluge. Jedna je osnovna usluga Interneta i govorna usluga dok su ostale dvije nešto naprednije usluge DMZ-a i proširene usluge Interneta i govorne usluge. Mrežni uređaji koji su korišteni u svrhu primjera konfiguracije su Cisco usmjeritelji i komutatori.