Primjena metaheuristike optimizacije kolonijom mrava kod rješavanja problema raspoređivanja : završni rad - Sabolić, Matea (M. Sabolić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je primijena metaheuristike optimizacije kolonijom mrava na problem raspoređivanja, konkretnije problem raspoređivanja poslova na više procesora, koji pripada razredu NP-teških optimizacijskih problema. Upravo zbog toga što problem pripada razredu NP-teških optimizacijskih problema, često se rješava raznim heuristikama, odnosno metaheuristikama koje ne jamče optimalno rješenje, ali u većini slučajeva uspijevaju pronaći barem dovoljno dobro rješenje u razumnom vremenu. Optimizacija kolonijom mrava inspirirana je ponašanjem mrava u prirodi i vrlo je čest pristup u rješavanju različitih optimizacijskih problema.