Aplikacijsko programsko sučelje između usluge prilagodljivog video strujanja i programski upravljane mreže : završni rad - Serenčeš, Vedran (V. Serenčeš, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljane mreže (SDN) predstavljaju novi model mreža, čija centraliziranost upravljanja infrastrukturom i dinamičke mogućnosti programibilnosti mrežnih uređaja odgovara zahtjevima tehnologije prilagodljivog video strujanja. U radu je opisan osnovni princip rada i arhitektura SDN mreža te aplikacijska programska sučelja (API-ji) koji omogućuju komunikaciju između različitih slojeva SDN arhitekture. Napravljen je i pregled najpopularnijih tehnologija za prilagodljivo strujanje putem HTTP protokola. Rad prikazuje model i opis implementacije API-ja, za prijenos parametara između usluge prilagodljivog video strujanja i SDN aplikacije, koji je izveden programskim jezikom Java. Također, opisana je implementacija proširenja DASH klijenta, u programskom jeziku Javascript, za potrebe prilagodbe kvalitete usluge te demonstracija primjene razvijenog API-ja na odabranim scenarijima.